Priprava na praznike

Kaj lahko naredite, da bodo prazniki malo manj stresni?

Že tako in tako bo tik pred zdajci stresno in kaotično z nakupovanjem daril, pripravljanjem in kuhanjem prazničnega jedilnika, poleg vseh ostalih stvari, ki jih želimo zaključiti pred novim letom.

Torej, zakaj si ne bi ves ta stres malo olajšali in se pripravili vnaprej z nasveti, ki sledijo.

Pripravite prostor za nove stvari

Prihajajo nova darila. Kam bodo šla, če vaše omare pokajo po šivih. Zdaj je idealen čas, da pobrskate po omarah in odhrčkate oblačila, ki jih že dolgo niste oblekli. Z otroki preglejte igrače in naj sami naredijo prostor za nove. Lepe igrače podarite družinam, ki si jih ne morejo privoščiti. Razredčite knjižne police in odnesite knjige, ki jih ne boste več brali, v knjižnico. Preglete kaj se skriva v shrambi, pripravite jedilnik in poskusite čim več živil uporabiti pri prazničnih jedeh. 

 

Preglejte okraske

Kdor še ni postavil jelke ali pa, če ste jo že, je sigurno kje ostala počena bučka, nedelujoče lučke ali okraski, ki so jih naredili otroci prejšnja leta in z njimi ne krasite novoletne jelke, ker so otroci naredili nove oz. se kje valjajo ostanki  darilnega papirja in dekoracije za zavijanje.

Preglejte, če je darilnega papirja dovolj, da vam ne bo treba kupovati novega. Še bolje pa bo, če za zavijanje uporabite časopisni papir.

 

 

Odhrčkaj shrambo in hladilnik

 Sem že zgoraj omenila, da poskusite uporabiti čim več sestavin, ki so že doma, a hkrati preglejte roke uporabe, spraznite shrambo in hladilnik, ju očistite in naredite seznam živil, ki jih potrebujete za praznično večerjo. Preglejte tudi zalogo pijač. Kaj lahko podarite naprej in kaj lahko postrežete pri obroku, da se čim več porabi in nastane prostor za novo zalogo.

Pojdite v trgovino preden se začne kaos.

Pripravite kuhinjo

Saj vemo, da je v kuhinji največ dogajanja. Tudi gostje se radi zadržujejo v njej medtem, ko vi pripravljate jedi, zato pripravite prostor. Spraznite pulte in mizo. Vse aparate začasno prestavite drugam. Predmete, ki ne sodijo v kuhinjo pospravite na njihovo mesto in poglejte, če se po omarah skriva karkoli neuporabnega ali uničenega.

Pripravite predsobo

Predsoba je prvi prostor v katerega stopijo gostje. Naj bo v predsobi dovolj prostora za obešanje bund in odlaganje čevljev. Lahko jo tudi malo okrasite, da bo že sam sprejem gostov prijetno prazničen in vabljiv.

 

Ne pozabite uživati

 To je najbolj pomembno. Uživajte v druženju, dobri hrani, prijetnem vzdušju in ne sekirajte se, če ne gre vse po planu. Tudi če gostite,  to ne pomeni, da se morate spravljati v stres, da mora biti vse popolno zato, da bodo gostje zadovoljni.

Če boste vi uživali, bodo tudi gostje.

 

Lepe praznike želim,

Tjaša

Tjaša Justin, arhitektka, organizatorka, interier

Da bo obdarovanje manj stresno, si lahko tule preberete kam z neuporabnimi darili in kako prihodnje leto povedati kaj si želite.

Slike-Pixabay, Unsplash

 


Starejše objave Novejše objave


Pustite komentar

Prosimo, upoštevajte, da morajo biti komentarji odobreni, preden so objavljeni