Kam z neuporabnimi darili?

Poznaš tisti neprijeten občutek, ko dobiš darilo za katerega v trenutku veš, da ti ni všeč in ga ne boš uporabljal/a? Ni važno za kakšno darilo gre, božično, rojstnodnevno, darilo za obletnico...

Neprijeten občutek kajne?nerodno

Vedno darilo sprejmeš, da ne bi užalil/a tistega, ki ti je darilo prinesel in ga nato hraniš leta in leta, brez da bi ga uporabljal/a oz. si govoriš, da mogoče bo pa kdaj prav prišlo. Ne bo. To darilo bo postalo krama/prahonabiralec.

A kaj narediti z neuporabnimi darili? Jih pustiti, da ležijo po stanovanju in nabirajo prah ali kradejo prostor v omarah? Jih vrniti nazaj in zamenjati? Jih pač enostavno vržti proč?

S tabo bom delila nekaj nasvetov kaj s takšnimi darili, kako se jih znebiti in predvsem kako poskrbeti, da jih v prihodnje ne boš več dobival/a.

Kako se znebiti nauporabnih daril?

1. Najprej se znebi krivde

Prvo pravilo, če se želiš znebiti neuporabnih daril je to, da se znebiš krivde. Če želiš ohraniti svoj dom brez krame, ne smeš  dovoliti, da se bo nekdo drug odločal kaj gre vanj. Tvoj dom je in samo ti izbiraš kaj prineseš vanj. Tudi če gre za darilo.

Ampak... včasih je to težko, sploh če dobimo darilo od bližnjih. Veš, da bi bili užaljeni, če bi jim rekel/la, da darila ne potrebuješ. 

Ampak ali bi tisti, ki ti je dal darilo želel, da ga imaš doma in se na njem nabira prah? Verjento ne. 

Bodi hvaležen/na pri sprejemanju darila a naj te ne bo strah povedati, da  ga ne potrebuješ. Nič ni slabega v tem. V prihodnje pa povej kaj si želiš, da ne bo več slabe volje.

2. Zamenjaj neuporabna darila

To je najlažji način. Povej, da ti to darilo ne koristi in bi ga rad/a zamenjal/a. Edino kar potrebuješ, je račun. In darilo lahko v trgovini zamenjaš za drugega.

Računa ponavadi ne dobiš zraven darila. Zato povej, da bi rad/a darilo zamenjala, ker takšnega že imaš in ne potrebuješ dveh. Takšne male bele laži so dovoljene, če misliš, da bo kdo na drugi strani užaljen, če boš rekel/la, da ti darilo ni všeč. 

3. Prodaj darilo

Če veš, da boš osebo, ki ti je darilo podarila v vsakem primeru užalil/a. Se zahvali za darilo in to je to.

Kasneje darilo prodaj in mu najdi nov dom. Kaj ni bolje, da bo tvoje darilo nekdo z veseljem uporabljal, kot pa da leži zapakirano v tvoji omari. Z denarjem pa si lahko privoščiš kaj drugega.

Namesto prodaje lahko vprašaš okrog svoje prijatelje, če ga kdo potrebuje.

4. Darilo lahko podariš naprej

Vem ja, slab občutek imaš vedno, ko to narediš. Ni treba, da ga imaš. Darilo ne boš vrgel/la v smeti, prihraniš denar, poleg tega pa ga bo nekdo drug z veseljem uporabljal.

5. Doniraj darilo

Večina nas ima vse, kar potrebuje in res ne rabimo dodati še dvajsete skodelice v zbirko. Zato doniraj nekomu, ki tega nima. Mnogo društev je pripravljenih sprejeti raznorazne predmete. Jaz svoje odnesem vsake toliko v Center sonček.

 Vedno več pa je tudi second hand trgovin. Poglej malo kaj je v tvoji okolici. sem pa 100% prepričana, da je tvoja krama od nekoga zaklad. 

 Kako preprečiti neželjena darila?

1. Bodi hvaležen/na

Ni važno ali ti je prejeto darilo všeč ali ne, zahvali se. Obdarovalec ne bere tvojih misli in ne ve ali ti je darilo všeč ali ne oz kaj bi si v resnici želel/a. Z darilom ti sporoča svojo naklonjenost. In tudi, če je falil je z darilom mislil nate. Zato se zahvali.

hvala

2. Povej kaj si želiš

Najlažji način kako dobiti kar si želiš, je da izraziš željo kaj si želiš in kaj potrebuješ.

S tem olajšaš delo in prihraniš čas vsem, saj ne bo treba razmišljati, kaj naj ti kupijo in ne bo stresa ali ti bo darilo všeč ali ne. Na koncu boste vsi zadovoljni.

3. Predlagaj nov način obdarovanja

V teh časih nas ima večina preveč stvari. Darila so postala obveznost in nuja, namesto da bi bila zato, da nekoga osrečijo. Predlagaj kaj drugačnega. Naprimer, da namesto daril, podarite denar v dobrodelne namene ali...

se dogovorite, da si namesto njih podarite ČAS. Greste skupaj na sprehod, izlet, večerjo.

Konec koncev je to tisto kar največ šteje. Največje DARILO je čas, ki ga preživimo drug z drugim.

Zaključek

Upam, da ti bodo ti nasveti pomagali, da se boš v bodoče izognil/a neuporabnim darilom. Smisel darila je, da ti prinese veselje in je uporabno. Darilo, ki ti ni všeč prodaj, zamenjaj ali podari naprej nekomu, ki ga bo z veseljem uporabljal.

V prihodnje pa izrazi svojo željo saj boste s tem vsi zadovoljni.

Lepo se imej,

Hvala za branje.

Tjaša 


Starejše objave Novejše objave


Pustite komentar

Prosimo, upoštevajte, da morajo biti komentarji odobreni, preden so objavljeni