Preobrazba shrambe

odhrčkavanje organizacija shramba urejanje doma

Jasmina iz oddaje Klepet ob kavi  me je oktobra poklicala in prosila, če bi ji pomagala urediti shrambo v njeni mali hišici. 

Seveda sem bila takoj za. Najbolj mi je bilo všeč, da bo nekdo drug skrbel za slike prej in potem, ki so zelo pomembne (TULE lahko preberete zakaj), a jaz na njih pozabim, ker se ponavadi takoj vržem v delo, na koncu pa sem vedno tako utrujena, da si zopet ne posvetim slikam. 

No skratka, prišla sem do njene hišice, kjer sva se lotili dela. Shramba, ni važno kako velika je, je mesto, ki je nekaj časa odlično organizirana, nasledjič pa izgleda, kot da je vanjo padla bomba. Sploh, če imate doma družinske člane, ki ne vedo kaj kam sodi.

Pri neurejeni shrambi je skoraj nemogoče spremljati roka trajanja vseh živil.

K sreči lahko z malo truda v svojo shrambo vnesete RED in ORGANIZIRANOST.

Najprej mora vse ven

Ni važno ali se lotevate shrambe ali omare, je najprej treba prostor sprazniti.

Zakaj?

Zato, da se pregleda:

-kaj je še uporabnega,

-katerim živilom je potekel rok uporabe

-katera živila hranite, pa veste, da jih ne boste uporabili

-da vidite koliko in katera živila sploh imate v shrambi

 

Pri Jasmini smo spraznili tudi pohištvo, ki je bilo v shrambi saj je bilo to nepraktično za shrambo. Ponovno smo uporabili dva odprta regala in omaro, ki smo jo prestavili iz sosednjega prostora.

Ko je bil celoten prostor spraznjen sva zunaj pred garažo vsa živila pregledali in pokupčkali po kategorijah oz. otočkih. Medtem pa se je prazen prostor pospravil in reorganiziral z novimi regali.

Pregled živil in kategorizacija

Vsakomur, ki se loti organiziranja shrambe predlagam, da vsa živila pospravi po kategorijah. Konzerve skupaj, marmelade skupaj, moke skupaj itd, da se točno ve koliko živil je v shrambi in se jih ne kupuje po nepotrebnem. 

Če v najdete nekaj, kar ste kupili kar tako in nimate namena uporabiti, dajte
naprej nekomu, ki bo. Enako, če imate 30 kozarcev marmelad, pa marmelade sploh ne jeste, podarite dalje. Čokolade, ki čakajo na nekoga in se bodo slej ko prej pokvarile.

"NE ŠPARAJTE DOBRIH SESTAVIN ZA NEKOČ. PRIVOŠČITE SI JIH."

Ko so vsa živila pregledana, je čas za...

Organizacijo shrambe

Pri organizaciji si pomagajte z obstoječimi zaboji, posodami za shranjevanje, starimi kozarci za kumarice in poskusite čimveč reciklirati. 

Ni potrebno, da je vaša shramba primerna za Pinterest, važno je, da DELUJE

Midve sva pokombinirali stare in nove zaboje ter posode za shranjevanje. Novi so vsi so iz Ikeje (imate povezave na koncu).

Vsak otoček/kategorjija je dobil svojo NALEPKO, da se bo točno vedelo kje kaj iskati in kaj kam pospraviti.

 

Zdaj, ko je shramba organizirana, bodo hitreje našli kar iščejo, ker je vse označeno in na svojem mestu. 

Manj bo odpadkov, ker se ne bo nič več izgubljalo v ozadju. 

In nenazadnje, manj bodo zapravljali, ker ne bodo kupovali podvojenih živil, saj bodo točno vedeli kaj imajo doma ter česa je zmanjkalo in mora na nakupovalni seznam.

Če tudi vi potrebujete pomoč pri organizaciji shrambe, me lahko TUKAJ kontaktirate, da se dogovorimo za termin.

Do takrat pa se lepo imejte.

Hvala za branje.

Tjaša 

Uporabljeni produkti

Regal: Ikea - Albert

Košare: Ikea - Risatorp

Zaboji: Ikea - Knagglig

Polička: Ikea-Variera

Celoten posnetek si lahko ogledate tule VIDEO .

Avtor slik: Marko Valdi - Klepet ob kavi


Starejše objave Novejše objave


Pustite komentar

Prosimo, upoštevajte, da morajo biti komentarji odobreni, preden so objavljeni