Prvi korak - osredotočite se na eno omaro ali predal:
Najlažje je sicer začeti odpirati omare in metali ven vse stvari, a s tem bomo naredili še več nereda zato se bomo odhrčkavanja lotili drugače. Odprite predal ali omarico in pojdite skozi vsebino. Odločite se kaj ostane in česa ne rabite oz. imate v več variacijah (npr. 5 odpiračev za steklenice ipd.). Pri stvareh, ki jih boste obdržali se vprašajte ali sodijo v kuhinjo in ali bi jim kako drugo mesto v kuhinji bolje ustrezalo. Nadaljujte dokler predal ni prazen in se lotite naslednjega.
Drugi korak - Ocenite vsak element v kuhinji:
Pri vsakem elementu se vprašajte naslednja vprašanja:
Ali to stvar uporabljam? Zdaj. Ne ali bom to stvar kdaj uporabljal? Če ne uporabljate zdaj je velika verjetnost, da je ne boste nikoli in bo še nadaljna leta ustvarjala nered po omarah in predalih. Naj gredo te stvari k nekomu, ki jih bo z veseljem redno uporabljal.
Koliko jih imam? Pogosto po predalih najdemo ogromno podvajajočih se stvari. 20 kuhalnic, 5 odpiračev za steklenice, 40 skodelic za kavo (te so moja šibka točka), 6 skled za solato ipd. Katere od teh redno uporabljate? Obdržite priljubljene in podarite ostalo.
Bi to danes kupil? Naši slogi in stil kuhanja se spreminjajo. Oglejte si vsako stvar in se vprašajte: »Bi to danes kupil?« Če je odgovor ne, prodajte ali podarite. Jaz vem, da mi danes niso všeč enake barve in vzorci kot pred leti in tarih skodelic za kavo ne uporabljam več. Veliko jih je že romalo k novim lastnikom. Enako velja tudi za drage aparate, ki jih ne uporabljate. Proč z njimi. Mogoče bo malo zabolelo, ker verjetno niso bile poceni a po pravici vam ne služijo ničemur in vam bo bolje brez njih.
Tale skodelica ostane :)
Tretji korak - odstranite iz kuhinje vse kar tja ne spada:
Verjetno je v vaši kuhinji veliko stvari, ki tja ne spadajo. Igrače, pošta, knjige (razen kuharskih) ipd. Dejstvo je, da nered privablja nered in kuhinjsi pulti so idealni za odlaganje.
Vse kar ne spada v kuhinjo dajte na kupček, ki ga boste pospravili na svoje mesto, ko končate z odhrčkavanjem kuhinje.
Četrti korak - zorganizirajte kuhinjo za naprej:
Tudi najbolj pospravljena kuhinja ne more ostati taka brez dnevnega vzdrževanja. Potrebno je vspostaviti sistem, ki bo preprečil nesnago preden ta spet nastane.
Začnite tako, da ugotovite kaj vse počnete v kuhinji poleg tega, da kuhate in jeste. Lahko plačujete račune, otroci delajo domačo nalogo, rišejo, ustvarjajo ipd.
Vsaka dejavnost naj ima svoje mesto. Računi naj imajo svoj predal ali škatlo kjer čakajo, da so plačani. Otroci naj imajo za svoje ustvarjalne potrebščine svojo košaro ali omarico kamor lahko stvari pospravijo, ko jih ne potrebujejo več. Če se boste držali tega sistema bo vaša kuhinja vedno bleščeča, brez nesnage in v njej se boste super počutili.
Uspešno odhrčkavanje želim… in ne pozabite… RÉD mora bit’.
Če boste naleteli na težavo in bo naloga za vas pretežka me kontaktirajte TUKAJ.