Kako izbrati pravo velikost preproge za vašo dnevno sobo?

urejanje doma

Danes ne bom govorila o odhrčkavanju, ampak malo o urejanju prostora in sicer o preprogah.

Obožujem preproge. En mojih prvih mini projektov, ko sem stopila v stanovanje mojega dragega je bilo, da sem zamenjala preproge. In nisem še končala oz. že gledam nove ;). Večja je, bolj mi je všeč. Malo manj, ko jih je treba posesat, ampak je vredno.

Opažam pa, da ima veliko strank v svojih dnevnih sobah premajhne preproge, jih sploh nima ali so nepravilno umeščene v prostor. Preproga je poleg sedežne garniture glavni kos v vaši dnevni sobi. Pomaga ''zasidrati, prizemljiti'' pohištvo, kar pomaga ustvariti prijeten prostor. Dala vam bom nekaj napotkov kako izbrati primerno preprogo in kako jo pravilno umestiti v prostor.

Najti pravo preprogo ni lahko. Dobre preproge niso poceni zato je pomembno, da si vzamete čas in najdete tisto pravo.

Foto: Pinterest

Nekaj osnovnih pravil pri izbiranju preprog:     

  1. Običajne velikosti (velikih) preprog, ki jih dobite pri nas so 160x230 cm, 200x250 cm (momax), 135x190cm (jysk), 140x200 cm,170x240 cm, 200x250, 200x300 cm (ikea)
  2. Poskrbite, da bo vaša nova preproga na vsaki strani sedežne garniture vsaj 15-20 cm večja.
  3. Preproga naj bo obrnjena po dolžini sedežne garniture
  4. Med preprogo in večjimi kosi pohištva naj bo vsaj 45-90cm prostora, če ga imate 

Namig: Če si ne znate predstavljati, kako velika bo vaša preproga, jo narišite po tleh z lepilnim trakom.

Zdaj pa poglejmo nekaj primerov postavitve in velikosti preprog...

1. Vse na preprogi

Če imate dovolj veliko dnevno sobo in si želite imeti sedežno garnituro, tabure, mizico na preprogi poskrbite, da je preproga dovolj velika, da bo od roba elementov do roba preproge 20 centimetrov. Tako ne bo izgledalo, kot da pohištvo pada čez rob preproge.

  

Foto: Pinterest

Idealno bi bilo, da je preproga od stene oddalena vsaj 25 cm, da ne izgledala kot topli. Ampak, ker imamo pri nas ponavadi sedežno garnituro potisnjeno ob steno oz. samo nekaj centimetrov proč od stene, se tu oddaljenost do stene zmanjša. 

2. 1/3 na preprogi (samo sprednje noge)

V tem primeru so na preprogi samo prednje noge vaših pohištvenih elementov zadnje pa gledajo čez rob. Nič hudega, v tem primeru je to dovoljeno. S to postavitvijo bo vaša dnevna soba izgledala prostorna tudi, če v resnici ni. Pravilo pa je, da preproga 1/3 pod pohištvom.

   

Foto: Pinterest

3. Neprimerna velikost obstoječe preproge

Če imate doma preprogo, ki ste jo dolgo iskali in barvno idealno ustreza vašemu stanovanju, a je napačnih dimenzij in je ne bi radi zamenjali. Ni problema. Pod njo namestite večjo nevtralno preprogo. Manjšo preprogo lahko namestite na sredini ali pa tudi ne. Pazite le, da bodo sprednje noge enega kosa pohištva na njej.

Foto: Pinterest

4. Preproga pod klubsko mizico

Če je preproga tako majhna, da je primerna le za pod klubsko mizico, naj bo. Le pazite, da ne bo na njej drugega kosa pohištva. Med preprogo in sedežno garnituro naj ne bo več kot 12 centimetrov razmika.

Foto: Pinterest

5. Različne oblike preprog

Tu gre predvsem za kože živali, ki jih jaz ne zagovarjam. Mogoče bi se strinjala z umetnimi. Ampak nekateri jih še vedno uporabljajo. Tu ni nekih pravil le pazite, da bosta sedežna garnitura in fotelj, na koži (1/3… se spomnite) in da bo velikost primerna velikosti sedežne garniture.

  

Foto: Pinterest

 Upam, da vam bo tale zapis v pomoč. Drugače pa me lahko kontaktirate  TUKAJ in vam bom z veseljem pomagala.

 Lep dan vam želim,

Tjaša 


Starejše objave Novejše objave


Pustite komentar

Prosimo, upoštevajte, da morajo biti komentarji odobreni, preden so objavljeni