Kaj počne organizator prostora/prostorski coach?

odhrčkavanje organizacija

Kaj je organiziranje in odhrčkavanje prostora?

Ste že slišali za besedo ‘declutter’? Verjetno ste. Pri nas ni prevoda, zato bomo temu rekli odhrčkavanje, ker smo hrčki in to brez težav priznamo.

Ta storitev je v tujini prisotna že dolgo časa, pri nas pa počasi postaja znana večinoma po zaslugi Marie Kondo in njene konmari metode. Vsak organizator prostora si ustvari svoj sistem dela. Konmari metoda je en izmed njih. Jaz imam svoje odhrčkavanje. Rezultat je na koncu enak a način malo drugačen. Če ne boste želeli perila zlagati na tretine želite svoje nogavice metati v predal in trenirati košarko. Nič hudega. Če vam je to ljubše in vam ustreza, tega ne bomo spreminjali. Bomo stvari le organizirali na pravo mesto. Važno, da boste vedeli kje kaj je in ne boste zgubljali časa z iskanjem.

Z dobro organiziranim stanovanjem se prihrani ogromno časa pri pospravljanju in iskanju stvari. Sigurno boste ta čas lahko izkoristili za kaj prijetnega. 

Kaj sploh Tjaša počne?

Poleg odhrčkavanja tudi organiziram in urejam omare, prostore, domove. Pomagam vam da racionalizirate vaše premoženje, tako da se v svojih domovih zopet počutite srečne v službah pa produktivnejše. Če ste seveda dovolj pogumni za tako življenko spremembo.

Biti organizator prostora (za tole moram iznajti novo besedo) je veliko več kot pometati vse stvari v tri koše “obdrži, podari, smeti” in brskati po trgovinah za škatlami in obešalniki. Če me pokličete je tako kot bi poklicali katerega koli drugega strokovnjaka, ki vam bo svetoval pri zadevi, ki je sami ne zmorete in ne znate. Za servis pomivalnega stroja poste poklicali serviserja, za pravne zadeve odvetnika, za naložbe finančnega svetovalca, za čiščenje čistilni servis, za dobro organiziran dom pa profesionalnega organizatorja prostora.

Moja prednost je mogoče tudi v tem, da sem po izobrazbi arhitektka in se že dobršen del življenja ukvarjam z interierjem zato hitro vidim kaj bi lahko izboljšal, kaj prestavili in pobarvali itd.

Foto: Osebni arhiv

Poleg tega, da vam pomagam, motiviram in spodbujem pri organizaciji nereda in tem, da se znebite stvari, ki jih ne potrebujete in vas omejujejo, vam pomagam ustvariti organizacijski sistem, ki bo deloval tudi v prihodnje. Svetujem vam tudi kam vse lahko svoje stvari odnesete bodisi za donacijo bodisi za prodajo. Ne boste verjeli koliko denarja se vam valja po omarah. Vsak evro prav pride in ga lahko namenimo kakemu novemu kosu pohištva ali novi barvi.

dom poln nesnage

Foto: Unsplash

Ni nujno, da pomagam samo ljudem, ki že imajo nered v stanovanju. Pomagam tudi tistim, ki ste se ravno preselili in stanovanja ne znate organizirati. Ste se preselili iz večjega v manjše stanovanje. Imate majhno stanovanje in pričakujete novega člana pa ne veste kam postaviti in pospraviti vse nove stvari, da bodo funkcionalne in še in še... 

Mnogi mislijo, da je organiziranje in odhrčkavanje nekaj samoumevnega, nekaj česar je vsak zmožen. V resnici ni tako preprosto. Velikokrat je med tem potrebno rešiti marsikatero čustveno vprašanje in tesnobo.

Seveda vsak izmed vas ne bo potreboval pomoči organizatorja. Če ste organizirani po naravi in imate čas in energijo, da se sami rešite svoje organizacijske težave boste verjetno zmogli sami. Vendar pomoč in dodatno mnenje ne škodita. Mogoče pa lahko organizator predlaga kako drugo, boljšo rešitev.

Bistvo odhrčkavanja in organiziranja prostora niti ni toliko v stvareh ampak v vas. Lastniku teh stvari in vašem odnosu do njih. Velikokrat so ljudje malo krivični do odhrčkavanja oz. decluttering-a, sploh ker je to pri nas neznana in nova storitev.  saj se jim zdi odveč poklicati nekoga, ki bo "zmetal stvari v smeti". To počnejo čistilni servisi. Odhrčkavanje je veliko bolj kompleksno kot si mislimo. Lahko bi napisala cel roman o tem :)

Če bi radi pridobili več prostora in naredili prostor za nove lepe stvari in spomine ali  vas zanima kaj več o odhrčkavanju in urejanju prostora, me lahko kontaktirate z veseljem se pogovorim z vami.

Preberite si še: Kako najlažje začnemo z odhrčkavanjem?

 Lep dan vam želim,

Tjaša 


Starejše objave Novejše objave


Pustite komentar

Prosimo, upoštevajte, da morajo biti komentarji odobreni, preden so objavljeni