5 nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri odhrčkavanju

odhrčkavanje organizacija urejanje doma

Za vse, ki ste si za novo leto zadali cilj odhrčkati svoj dom, da boste v njem lažje dihali imam nekaj nasvetov.

Odhrčkavanje nakopičene krame, ki se je leta in leta nabirala lahko prinese na plan kup čustev. Bodite pripravljeni na to.Tudi ne pričakujte, da bo šla krama z veseljem od doma. Dolgo se je nabirala, zato bo nekaj časa trajalo, da se odhrčka.

Kdorkoli se je že lotil odhrčkavanje ve, da to ni samo metanje proč odvečne krame. Ko se odločate katere predmete boste obdržali in od katerih se boste poslovili, privrejo na dan spomini in z njimi čustva in velikokrat je lažje vse pustiti na miru in se ne ukvarjati z njimi. To pomeni, da samo odlašate z odločitvami in čustvi, ki so vezani na te predmete.

Ob nekaterih predmetih boste občutili srečo in olajšanje, ob drugih žalost, obžalovanje, zamere. Vse je ok, če ste pripravljeni vsa ta čustva predelati in stopiti korak naprej.

K sreči si lahko s kakim spodnjim nasvetom pomagate, da bo postopek lažji, sploh pri sentimentalnih predmetih.

1. Naredi digitalno knjižnico

Sentimentalne predmete hranimo zaradi spominov, ne zato ker bi jih uporabljali (večinoma). S tem ni nič narobe, če je teh predmetov malo. Če pa število teh predmetov krade uporaben prostor, pa je potrebno zmanjšati njihovo število.  Kdor je šel čez moj tečaj ve, da vedno vprašam ali za spomin potrebujete fizični predmet ali je dovolj slika. Ponavadi se nebere ogromno otroški oblačil in igrač.

otroška oblačila

Zato poskusite vse stvari, ki jih ne uporabljate poslikati. Na telefonu in računalniku naredite svojo mapo - SENTIMENTALNO.

Slika bo pomagala ohraniti spomin na ta predmet, brez da bi ta predmet obdržali. Še vedno boste obdržali spomin nanj in ne bo občutka krivde, da ste nanj pozabili. Najbolj pomembno pa je, da boste s tem dobili prostor v svojem domu.

2. Raje podarite, kot prodajte 

Zakaj? Tudi jaz se lažje ločim od predmeta za katerega vem, da ga bo nekdo drug uporabljal in mu s tem pomagam.

Pri prodaji pride pri marsikaterem predmetu do čustev. Npr. Veliko dearja ste zapravili za predmet, a ko ga skušate prodati, ga nihče ne kupi in se počutite slabo. Prvič, ker ste zanj odšteli kup denarja in ga sedaj ne uporabljate. Drugič, ker ga nihče noče kupiti in ugotovite, da ni nič vreden in imate zopet dilemo, ali ga obdržati, ker je bil drag, četudi ga ne boste uporabljali in ga boste kasnej poskušali prodati itd. Začaran krog. Seveda lahko poskusite s prodajo, a če vidite, da ne gre nikamor, podarite.

Povprašajte med prijatelji, če ga kdo potrebuje in ga podarite ali pa ga nesite v center ponovne uporabe, kjer mu bodo že našli nov dom.

 

3. Prosite za pomoč

Če ste poskusili sami in ne gre, prosite za pomoč. Družino, prijatelje ali pa koga od nas, ki se z odhrčkavanjem in organizacijo ukvarjamo vsak dan. Važno, da dobite podporo, ki jo potrebujete.

Prijatelji

Pomagajo naj vam pri odločitvah kjer se vam "zatakne ". Še vedno je na koncu vaša odločitev kaj ostane in kaj gre, a oseba zraven vam bo brez dlake na jeziku povedala, da teh hlač nikoli več ne boste spravili čez boke in vam dala malo misliti.

4. Pomembna vprašanja

Pri vsakem predmetu se vprašajte:
- Ali ga uporabljate?
- Ali vam je še všeč?
- Ali še deluje in v dobrem stanju?
- Bi ga ponovno kupili?
- Imate kaj podobnega, kar več uporabljate?
- Ga hranite zaradi spomina?

Ta vprašanja bodo pomegala pri odločitvi.

5. Soočite se s čustvi

Močna čustva so prisotna predvsem kadar se lotevate čiščenja po večjih spremembah v življenju kot so smrt, ločitev, izguba, selitev itd. Takrat se velika večina težko loči od predmetov. Če se vam ne mudi, si vzemite čas in se soočite s čustvi. Nič ni narobe, če poiščete strokovno pomoč in se pogovorite s terapevtom, ki vam bo pomagal iti čez vsa ta čustva in, ko boste to naredili se boste veliko lažje ločili od predmetov.

Če potrebujete pomoč pri odhrčkavanju in organizaciji, me lahko TUKAJ kontaktirate, da se dogovorimo za termin.

Lep dan vam želim,

Tjaša

Tjaša Justin, arhitektka, organizatorka, interier

Slike-Pixabay


        

Starejše objave


Pustite komentar

Prosimo, upoštevajte, da morajo biti komentarji odobreni, preden so objavljeni